Societatea civilă apreciază deschiderea Primăriei Chișinău de a îmbunătăți condițiile de accesibilitate pentru toți cetățenii orașului

 

În urma întîlnirii de săptămîna trecută a organizațiilor din coaliția „Chișinăul, accesibil pentru toți” cu Silvia Radu, Primarul general interimar al municipiului, la Ședința operativă a Serviciilor Primăriei din 15 ianuarie 2018 a fost pusă în discuție problema accesibilității la infrastructura socială din Chișinău. Pe 16 ianuarie 2018, Primăria Chișinău a publicat dispoziția Primarului general interimar „Privind asigurarea accesibilității persoanelor cu dizabilități în spațiile publice ale orașului Chișinău”. Dispoziția prevede ca în termen de 3 luni, serviciile municipale de profil să elaboreze un plan de acțiuni pentru a asigura accesibilitatea spațiilor publice gestionate.
 
Organizațiile din coaliția „Chișinăul, accesibil pentru toți” își reafirmă deschiderea de a continua colaborarea cu Primăria municipiului Chișinău în cadrul unui grup de lucru comun, să ofere expertiza organizațiilor membre și viziunile locuitorilor orașului Chișinău, în special a persoanelor în etate, persoanelor cu dizabilități, părinților cu copii mici.
 
Campania „Chișinăul, accesibil pentru toți” este o acțiune a societății civile, lansată în iunie 2017, cu scopul mobilizării cetățenilor și responsabilizării autorităților, să țină cont de necesitățile tuturor persoanelor la proiectarea, construcția și exploatarea obiectivelor spațiului public. Campania respectivă a fost lansată de Centrul de Asistență Juridică pentru Persoanele cu Dizabilități (CAJPD), Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Centrul Media pentru Tineri și grupul de părinți ”Ask a Mom”.
 
Date statistice și informații mai detaliate despre necesitățile de accesibilizare a spațiului public din Chișinău, sunt disponibile în materialul informativ anexat la finalul acestui comunicat.
 
Proiectul ”Chișinăul, accesibil pentru toți” este finanțat de Departamentul Buna Guvernare a Fundației Soros-Moldova, co-finanțat de IM Swedish Development Partner. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați directorul de proiect, Ion Cibotărică, tel. 079670790, icibotarica@gmail.com